У цій статті хочемо запропонувати вам незвичайний бізнес план - виробництво салатів далеко не всі сприймають, як серйозний бізнес-проект і дуже навіть дарма. Приготування салатів - процес творчий, а значить, асортимент ваше продукції можна міняти часто, приємно дивуючи клієнтів. Виробництво салатів потребуватиме вкладень близько 160 тисячі рублів. На місяць виручка складе близько 690 тисяч при чистого прибутку в 10 тисяч. Це значить, що на окупність можна вийти трохи більше, ніж за рік.
Устаткування
Устаткування підбирається виходячи з обсягів виробництва. Якщо бізнес-план передбачає виробництво більше 5 тонн салатів на місяць, краще закупити спеціальну лінію по виробництву салатів, яка буде ще й упаковувати кінцевий товар. Коштує вона 100 тис. Дол. В іншому випадку треба придбати різний кухонний інвентар і холодильники, а упаковувати товар вручну. Тоді витрати скоротяться до 1 млн. Руб.
Сировина і його постачальники
Якщо хочете, щоб ваше виробництво салатів виявилося успішним справою, необхідно випускати якісну продукцію. Для цього треба не тільки строго дотримуватися рецептури, а й використовувати тільки якісне і свіже сировину. Тому вибір сумлінного постачальника - запорука успішного виробництва салатів.
Приміщення цеху
Передбачити вибір і обладнання виробничого приміщення зобов'язаний ваш бізнес-план - виробництво салатів вимагає чіткого його відповідності всім нормам санітарного характеру.
Це значить, що в цеху повинні бути в наявності:
• приміщення для персоналу;
• склад;
• приміщення для зберігання готової продукції;
• приміщення, де готуватимуться салати;
• каналізація;
• електропостачання;
• холодна і гаряча вода.
Яким має бути приміщення з виробництва салатів - це залежить від обсягів виробництва і штатного розкладу. Для того, щоб скласти бізнес-план - виробництво салатів розраховується виходячи з одного квадратного метра на один кілограм зробленого салату.
Персонал
Також бізнес-план повинен передбачити в штатному розкладі посаду директора, кухарів (позмінно по 12 годин роботи). Якщо виробництво салатів триматиметься на рівні 100 кг за зміну, то для роботи буде потрібно не менше 13 осіб, кожен з яких повинен мати оформлену і діючу санітарну книжку.
Асортимент і реалізація
Ваш бізнес-план повинен чітко визначити не менше 20 видів салатів, які повинні мінятися залежно від сезону. Якщо приготування салатів не досягає 5 тонн на місяць, реалізовувати їх можна через супермаркети. В іншому випадку можна організовувати точкову доставку чи реалізацію через власні точки продажів.
Реклама
Реклама просто зобов'язані бути передбачена в кожному бізнес-плані - виробництво салатів вимагає певної дози реклами в ЗМІ. При цьому необхідно акцентувати увагу на якості продукції. Але якщо реалізація йде через торговельні мережі, то рекламні компанії не настільки критичні - бізнес план може опустити цей момент.
Витрати і доходи
Що стосується витрат на обладнання цеху з виробництва салатів, то воно обійдеться в рублях в 800 тис., Ремонт - в 600 тис., Запас товару - в 200 тис. Всього з урахуванням зарплат, оренди, реклами і інших необхідних витрат знадобиться не менше 300 тис. Виручка складе 690 тис., а реальний прибуток, яка залишається після сплати всіх відрахувань - 106 тис. При вкладеннях в 1,6 млн. виробництво салатів здатне вийти на окупність за 15 місяців.
Реєстрація підприємства
Приготування салатів як бізнес найкраще оформити як ІП при спрощеному режимі оподаткування (ЕНВД). В цьому випадку декларацію знадобиться здавати один раз в квартал із сплатою податків на зарплату і ЕНВД. Однак треба враховувати, що у великих містах ЕНВД не застосовується. Якщо прибутковість невелика, то питання бухобліку краще передати на аутсорсинг. В іншому випадку посаду бухгалтера повинен передбачити бізнес план - виробництво салатів може стати досить прибутковим бізнесом.
 
|