Рецепт успішної
ділової зустрічі, суміщеної з обідом, може здаватися простим. «Давайте
обговоримо все за обідом», говорите ви клієнтові або партнерові. Домовляєтеся і
дату і місце зустрічі. Звучить досить просто. Але ця простота оманлива. Ділова зустріч за
обідом - захід неформальне, однак тут існує ряд правил, які не можна
порушувати. За обідом ви можете показати як свої кулінарні пізнання, так і
поганий смак. У цьому процесі існує маса моментів, в яких можна помилитися. Однак інгредієнти
успішного ділового обіду - не таємниця, покрита мороком. Найпоширеніша
помилка, що допускається під час ділового обіду - грубе ставлення до персоналу
закладу. Серед інших загальних помилок можна відзначити: 1) запізнення; 2) погані манери
за столом; 3) занадто
неформальна форма одягу.v
Якщо ви в бізнесі
хоча б пару місяців, ви знаєте, наскільки важливо прибути на зустріч вчасно,
знаєте, як треба користуватися серветкою під час їжі і розумієте, що відповідна
статусу зустрічі одяг підкреслює вашу повагу до клієнта / партнера. Що ж ще може
негативно відбитися на результатах ділового обіду? Нижче наведені 4 помилки,
які можна запобігти. 1. Вибір
невідповідного ресторану. Вибір ресторану -
завдання проста тільки на перший погляд. Деякі з них просто не підходять для
проведення ділових обідів. Повільне обслуговування, незграбні офіціанти, що
проливають кави на піджаки гостей, низька якість їжі - все це так чи інакше
позначиться на переговорах, які вам належить провести. Тому підходите до вибору
ресторану грунтовно. Благо, сьогодні в інтернеті можна знайти не упереджені
відгуки про заклади в будь-якому більш-менш великому місті. Якщо пошук таких
відгуків і думок не увінчався успіхом, проведіть відповідне опитування на
тематичних форумах. Не забувайте і про своїх друзів, колег, знайомих, близьких:
вони також можуть порекомендувати вам те чи інше місце. Не менш важливим
є і знання переваг майбутнього співрозмовника. Тут можна не вигадувати таємних
шляхів отримання інформації і не шукати секретних агентів. Просто запитайте
клієнта / партнера про його кулінарних пристрастях. Погодьтеся, буде некоректно
запрошувати в рибний ресторан людини, що страждає від алергії на дари моря. Не
менш негарно призначати зустріч з вегетаріанцем в закладі, чергове блюдо якого
- стейк з кров'ю. Також слід
приділити увагу вибору столика: вам потрібно обмежений простір, де ви могли б
говорити, не боячись бути почутим людьми за сусідніми столиками. Окрема кабінка
в ресторані також хороша тим, що там загальний звуковий фон закладу, який може
бути досить гучним, заважає розмові не так сильно, як за столиком у загальному
залі. 2. Неправильна
підбір учасників зустрічі Діловий обід в
кращому ресторані є обідом лише на половину, тому не варто брати з собою
дружину або подругу, навіть якщо ви хочете поєднати корисне для справи з
корисним для вашого особистого життя. Вам належить обговорювати серйозні
питання, і, не виключено, ваш співрозмовник чи не стане стосуватися особливо
педантичних тим у присутності сторонніх. Крім того, не
варто запрошувати на зустріч бухгалтера або юриста компанії - тобто фахівця,
який починає роботу після узгодження операції - якщо ваш діловий обід припускає
тільки проведення попередніх переговорів з подальшим укладенням неформальної
угоди про наміри. Щоб не виникло
ніяких непорозумінь, після узгодження місця і дати зустрічі пошліть клієнтові /
партнеру листа з переліком осіб, які візьмуть участь у діловому обіді з вашого
боку, навіть якщо ви будете один. У цьому ж листі попросіть майбутнього
співрозмовника уточнити список учасників з його / її боку. Такий хід, крім
усього іншого, може дати вам важливу додаткову інформацію: наприклад, якщо у
відповідному листі клієнт / партнер вкаже, що з ним на обід прийдуть
комерційний директор, юрист, бухгалтер або будь-який інший фахівець, що бере
рішення або відповідає за рішення абсолютно певних завдань, ви будете знати, що
всередині його компанії рішення - швидше за все, позитивне - вже прийнято. І не
забудете прихопити на зустріч проект договору. 3. Невірне
початок зустрічі. У різних
культурах є свої неписані правила початку ділового обіду. В Америці, наприклад,
вважається непристойним починати переговори до того, як офіціант вручить вам
меню. У деяких інших країнах обговорення ділових питань починається тільки
після першого келиха вина, а подекуди замовляти спиртні напої на діловій
зустрічі в ресторані взагалі вважається непристойним. Однак, в будь-якій точці
світу вигідною тактикою є початок серйозних переговорів після вживання
основного блюда. Такий підхід має ряд переваг: насичення шлунку їжею завжди
позитивно позначається на настрої будь-якої людини, а переговори завжди
проходять краще, коли сторони задоволені зовнішніми і внутрішніми обставинами.
Ну а в нас - країні великої культури пиття - настрій за столом підвищується не
тільки гарячим, а й гарячливим. 4. Невірне
завершення зустрічі. Завершення
зустрічі має настільки ж велике значення, як і її початок. Незалежно від
ділових результатів обіду, завжди дякуйте співрозмовника. При можливості дублюйте
вимовлене вголос «спасибі» в електронному листі. В цей же лист можна вкласти
будь-які дані, що мають відношення до теми розмови, що відбулася - комерційна
пропозиція, прайс-лист і т.п. Однак не відправляйте ніяких повідомлень, якщо
зустріч завершилася на підвищених тонах - таке послання буде сприйнято як
знущання, що в підсумку негативно позначиться на репутації вашої компанії. Наступне
зауваження особливо актуально для нашої країни: не налягайте на алкоголь. Ви
повинні знати свою межу, і ніколи не перевищувати його на ділових зустрічах.
Інакше ваша зустріч може закінчитися рівно тоді, коли закінчиться спиртне в
пляшці. І результат такої зустрічі буде в кращому випадку нульовим. А для того,
щоб бути впевненним на зустрічі, зверніться до послуг эскорт киев і Вам допоможуть бути на «висоті». Інформація надана
за матеріалами сайту www.bbcont.ru Фото з сайту www.sekretmarket.blogspot.com
Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blo
Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blo
06:24
Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plug
Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plug
23:48
Зараз кав'ярні набувають великої популярності, тому відкрити власну кав'ярню дуже вигідно, кого цікавить дане питання ось тут також є цікава інформація http://biznesua.com.ua/yak-vidkriti-kav-
Зараз кав'ярні набувають великої популярності, тому відкрити власну кав'ярню дуже вигідно, кого цікавить дане питання ось тут також є цікава інформація http://biznesua.com.ua/yak-vidkriti-kav-