"Щороку поставляли в Петербург до 150 т овочів - картоплі, гарбуза і багато чого іншого, але в певний момент стало складно стежити за господарством, бігати по полях, все контролювати. Ось тоді друзі мене і познайомили з Пітером Хансом Валлером, колишнім поліцейським з Німеччини", - розповідає підприємниця. Вийшовши на пенсію, Пітер побажав організувати в Росії невелике господарство по розведенню африканського клариєвого сома і підшукував собі партнерів. Цей вид риби в країнах Європи розводять близько 20 років, в Росії він з'явився близько 7 років тому, але вирощують його доки не більше десятка господарств. Саме на клариєвому сомові було вирішено зупинитися із-за його особливостей - товарної ваги в 1-2 кг він досягає за півроку життя, тоді як форелі на це потрібно близько року. Крім того, сом дуже живучий, може переносити перевезення без води протягом доби і витримує високу щільність посадки - до 700 кг маси риби на 1 м3, тоді як іншим видам риб потрібно місця у декілька разів більше. У втілення ідеї було інвестовано близько 7 млн рублів. Гроші партнери витратили на будівництво дев'яти акваріумів з водою, що підігрівалася, розробку складу кормів, закупівлю партії мальків і купівлю німецької технології вирощування африканських сомів. Для теплолюбних риб було потрібне замкнуте тепле приміщення, і Римма Петрова віддала під устаткування акваріумів колишнє овочесховище. На етапі будівництва до проекту приєдналися два її знайомих інженера, які спроектували і звели акваріуми, в яких зараз одночасно знаходяться до 25 тис. риб. За розведенням риб в Селянському господарстві Петровой спостерігає колишній філолог, який тепер відповідає за збут продукції. "Виходить, що нас п'ять засновників, кожен має по 20% у справі. За рибами також доглядають двоє робітників", - розповідає підприємець. Потенційно господарство може робити до 60 т риби в рік, по 5 т в місяць, але доки за 2 роки роботи вдалося налагодити збут максимум 2 т риби в місяць. "Клариевый сом ще погано знаком споживачам, але помалу ми збільшуємо збут, поставляємо рибу в московські гіпермаркети, а також в магазини Ленобласти і Петербургу", - відмічає Римма Петрова. У перспективі підприємці мають намір не лише збільшувати продажі за рахунок сирої риби, але і активно реалізовувати копченого сома. За їх оцінкою, окупити вкладення вони зможуть ще через 2 роки роботи. На будівництво і відробіток технології у партнерів по бізнесу пішли близько 2 років. "Це був час постійних проб і помилок, якихось несподіваних складнощів", - розповідають в компанії. "Вода у нас фільтрується, простір замкнутий, годуємо по годиннику, хвороби майже виключені, але одного разу риба почала помирати", - згадують в компанії. Виявилось, що риба реагує, наприклад, на шторм, у неї пропадає апетит і не спожитий нею корм розчиняється у воді і забиває зябра. Схожа ситуація сталася, коли у воду випадково впала гумова мітелка для чищення сажалок : риба впала в паніку. Тепер, набравшись досвіду, фермери планують також заробляти на консалтингу і продажі мальків - в Ленобласті приватні інвестори зараз будують ще дві ферми по розведенню африканських сомів. Поки на території області працює 45 господарств по розведенню риби, а в сусідній в Карелії ще 49. Вирощують в основному форель, осетрів і риб сімейства сиговых. Всі разом за підсумками 2011 року вони зробили більше 6 тис. т риби, з яких на реалізацію поступить 4,5 тис. т, повідомили в уряді Ленобласті. По-перше, збут. Особливо це стосується екзотичних сортів риби. Петербурзький покупець звикає до нового довго, вважає експерт. Крім того, рибних магазинів не так багато, усі спроби відкрити великий рибний супермаркет в Петербурзі провалилися. По-друге, маса непередбачених складнощів - наприклад, в жару форель масово гине, температура води вище 18 градусів для неї згубна. "Великі збитки приносять шторми, які ушкоджують садіння : в одному господарстві на 30 т риби може у відкриті води втекти 3-5 т", - розповів Сергій Гализін. Галузі потрібні також нові технології, які поступово приходять в регіон з країн, де рибництво досягло високого рівня розвитку : це Данія, Норвегія, Фінляндія і Німеччина. Інформація надана за матеріалами сайту www.bishelp.ru Фото з сайту www.riba.at.ua
Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blo
Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blo
06:24
Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plug
Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plug
23:48
Зараз кав'ярні набувають великої популярності, тому відкрити власну кав'ярню дуже вигідно, кого цікавить дане питання ось тут також є цікава інформація http://biznesua.com.ua/yak-vidkriti-kav-
Зараз кав'ярні набувають великої популярності, тому відкрити власну кав'ярню дуже вигідно, кого цікавить дане питання ось тут також є цікава інформація http://biznesua.com.ua/yak-vidkriti-kav-