Шанувальники кави часто замислюються про те, як відкрити кав'ярню з нуля. Особливості цього формату закладу в тому, що його відкривають для продажу виключно кавових напоїв. Іноді пропонуються кондитерські вироби і легкий перекус.
Перше, про що повинен задуматися починаючий підприємець, як він хоче почати свій бізнес. Відкрити кав'ярню з нуля або купити франшизу. У першому випадку більше ризиків, але весь прибуток дістанеться тільки власнику. Якщо відкрити кав'ярню по франшизі, більше шансів досягнутий успіху, але частину прибутку треба віддавати фарнчайзі.
Карта напоїв і меню
Щоб відкрити кав'ярню, доведеться розробити карту напоїв. Вобязательном порядку в неї повинні входити такі класичні пропозиції, як американо, рістретто, латте, еспресо, капучіно і мокко. Як мінімум, ви повинні пропонувати різні сиропи, приправи до них. Але тільки вони не зроблять вам популярності. На додаток можна пропонувати різні коктейлі на основі кави.
В принципі, якщо відкрити кав'ярню з нуля, цим набором можна й обмежитися. Але на майбутнє все ж варто організувати додатковий продаж десертів та інших кондитерських виробів. Якщо дозволяють фінанси, можна пропонувати кілька видів легких салатів. У плані меню цим бізнес-план відкриття кав'ярні зазвичай і обмежується.
Оформлення документації
Звичайно ж, як відкрити кав'ярню з нуля без відповідного оформлення? Перш за все, потрібно зареєструватися як суб'єкт підприємницької діяльності. Можна зупинитися на індивідуальному підприємця або ТОВ. У першому випадку відкрити кав'ярню з нуля буде простіше, так як реєстрація підприємця проходить простіше і швидше. Але другий варіант краще, коли відкрити кав'ярню планують кілька власників.
Під час реєстрації треба вказати КОАТУУ №55.30, який позначає роботу ресторанів і кафе. Коли всі документи будуть готові, там же в податковій треба подати заяву на те, щоб оформити ССО на 15%, якщо немає можливості зареєструвати ЕНВД. Це істотно знизить розтрати на те, щоб відкрити кав'ярню з нуля і надалі підтримувати її роботу. Звертаємо увагу, якщо в меню буде присутній алкоголь, треба отримати відповідну ліцензію.
Вибираємо підходяще місце
Найголовніший відповідь на питання, як відкрити кав'ярню з нуля - підібрати правильне місце. Від цього залежить чи не 80% успіху. Заклад має перебувати в бойком багатолюдному місці, яке гарантує стабільний високий потік відвідувачів. Це важливо ще й тому, що націнка на напої в таких закладах істотно вище звичайних їдалень. Тому, щоб відкриття кав'ярні виявилося справою прибутковою, треба забезпечити постійний оборот кави.
Найкраще відкрити кав'ярню на перетині великих вулиць, біля будівель ВНЗ, поряд з метрополітеном або вокзалом. Ідеальне місце - торговий центр. Головне не спокуситися на низьку орендну плату в спальних районах. Заощадивши на оренді, ви приречете бізнес на провал, оскільки з відвідувачами там зовсім туго.
Оформлення приміщення
Приміщення, в якому заплановано відкриття кав'ярні, повинно відповідати певним санітарним вимогам, які висуваються до закладів громадського харчування. Основний перелік вимог міститься в СанПіН 2.3.6.1079-01. Наприклад, відкриття кав'ярні в житловій будівлі вимагає обов'язкової звукоізоляції приміщення, в цокольному приміщенні - оббивку стін пожежостійкими матеріалами і т. Д. До речі, від пожежної інспекції теж має бути дозвіл.
Також треба звернути увагу на те, що всі приміщення кав'ярні повинні бути ізольовані один від одного. У ній має бути проведена вся необхідна комунікація: від водопостачання до вентиляції. Що стосується загальної площі, то відкрити кав'ярню з нуля на 50 посадочних місць можна на площі в 100 кв. м. Ще 15 кв. м. знадобиться для робочого простору.
Ще одне важливе питання, яке треба включити в бізнес-план відкриття кав'ярні - оформлення інтер'єру приміщення. Краще, звичайно, найняти дизайнерів, які розроблять, але можна оформити його самостійно, орієнтуючись на м'які, непомітні тони, затишну спокійну атмосферу.
Обладнання та меблі для кав'ярні
Для повноцінної роботи кав'ярні як мінімум знадобляться:
• холодильник - 50 тис. Руб .;
• кавоварка з капсулами - 30 тис. Руб .;
• міксер - 3 тис. Руб;
• кавомолка - 15 тис. Руб .;
• мийка - 20 тис. Руб .;
Треба врахувати, що якщо в кав'ярні буде пропонуватися кілька сортів кави, для кожного потрібна окрема кавомолка, щоб не змішувалися аромати. Всього на обладнання доведеться інвестувати приблизно мільйон рублів.
Але як відкрити кав'ярню з нуля без меблів? Для 150 кв. метрів закладу будьте готові купити: барну стійку, сервант офіціанта, вішалки, кухонне начиння, різні предмети інтер'єру.
Вибір постачальників
Не варто скидати з рахунків ретельний вибір постачальника зерна. Від цього залежить імідж закладу. Перш ніж підписуватися на поставки, ретельно вивчіть пропоновані зерна на смак, аромат, колір, прожарювання. Найкраще брати декілька сортів зерен.
Набираємо персонал
Якщо заклад має своє меню, вам знадобиться технолог для його розробки і закупівлі продуктів. Його можна залучити для роботи на кілька місяців. Для приготування знадобляться два кухарі для позмінної роботи. І, звичайно ж, як відкрити кав'ярню з нуля, якщо не мати обслуговуючий персонал? Це 2-4 офіціанта, стільки ж барменів, прибиральниця, бухгалтер. Кількість персоналу залежить від масштабів кав'ярні.
Розрахунок вартості
Одна чашка еспрессо вимагає 7 гр. зерна. З 1 кг вартістю 1,2 тис. Руб. виходить 140 чашок. Якщо продавати чашку еспресо за 80 руб., То прибутковість складе 800%. Щоб відкрити скромну кав'ярню знадобиться близько 2 млн. Руб. Термін окупності - не більше трьох років, а місяць можна вийти на виручку в 100 тис. Руб.
Тепер ви знаєте, як відкрити кав'ярню з нуля, а далі справа за вами.
 
|