Понедельник, 21.07.2025, 04:49
Приветствую Вас Гость

Поиск
Меню сайта
Реклама

Новости
Реклама

Соц закладки
Идея Банк

Полезные товары

Главная » 2012 » Май » 4 » Розведення диких птахів. Історичний досвід на перспективу


 


11:31
Розведення диких птахів. Історичний досвід на перспективу
При розведенні дичини мається на увазі розмноження і зимове утримання птиці та звірів, поки що не одомашнених, але які вже є об'єктом промислу.
В історії людства розведення дичини, в більшості випадків, проводилося до одомашнення тварин і до їх використання в сільському господарстві. Цей процес зародився ще в далекій давнині. Так за часів римської імперії розводили фазанів, головним чином для споживання. А вже в ІХ столітті в Європі з'явилися перші ферми, на яких розводили диких птахів для полювання.
В Англії свого роду модою, привілеєм знаті, було полювання на фазанів. Це дало поштовх розведенню цього виду птиці у вольєрах. У першій половині XIV століття в Європі вирощування фазанів стає самостійною галуззю птахівництва, хоча основні цілі цього попередні - випуск молодняку ​​в угіддя для полювання.
Зокрема, розведення фазанів широко практикується у Великобританії з часів правління Тюдорів, тобто ще з XVI століття. А в цей час в країні вже є ряд великих спеціалізованих господарств, де вирощують молодих фазанів для продажу мисливським клубам і господарствам. Саме така діяльність набула тут масовість в середині 60-х років минулого століття; щорічно в угіддя випускалося до 17 000 фазанів. Розводять в Англії також сірих куріпок і диких качок.
У Франції до початку 70-х років минулого століття налічувалося близько 2 тис. господарств і розсадників з розведення дикої птиці. Тоді вирощувалися фазани, сірі і кам'яні куріпки, звичайний, віргінський і каліфорнійський перепела, кряковие качки та інші види пернатої дичини. Зараз на кожного мисливця в цій країні в рік вирощується близько 1 куріпки і один з чвертю фазан. Причому в Шамборе, Ве де Кріплень, в інших місцевостях створені спеціальні дослідно-показові центри розведення дикої птиці. Там одночасно з масовим відтворенням дичини вирішуються наукові та організаційні питання інкубації яєць мисливських птахів, вирощування їх молодняка та годування дорослих і молодих птахів. Ці центри оснащені першокласної технікою і застосовують сучасні способи інкубації яєць і вирощування молодняку.
В Італії інтенсивно розводять фазанів, куріпок різних і качок на великих фермах і в невеликих розплідниках. Ряд фірм, наприклад "Вікторія", спеціально виготовляють інкубатори, брудери та інше обладнання для розведення дикої птиці.
В Голландії і Данії широко практикується розведення крижневих та інших качок. Так у Данії перші господарства по розведенню крижнів були створені ще в 1880 році. Нині качині господарства цієї країни вирощують кілька десятків тисяч крижневих каченят. У Данії та Голландії розводять також фазанів і сірих куріпок.
В Югославії, до її розпаду, близько 13% фазанів, які відстрілювали мисливці, виводилися в розплідниках. Зараз фазани, сірі і кам'яні куріпки, виведені в розплідниках, частково йдуть на експорт, в основному в Італію, випускаються на волю і надходять в магазини і ресторани.
Чехословаччина до розділу країни займала перше місце в світі по виробництву дичини на одиницю площі мисливських угідь. Нині в Чехії та Словаччині щорічно відловлюються для вивезення в інші країни близько 80 000 фазанів і до 18 000 куріпок.
У Болгарії перші спроби розведення фазанів були розпочаті в 1930 році. Зараз основними об'єктами розведення тут є фазани колхідскі і монгольські, а також сіра і кам'яна куріпки.
У Німеччині перший великий розплідник мисливських фазанів був створений в 1961 році. А вже в 1968 році це господарство виростило 8000 поголів'я молодняка і отримало близько 15 000 яєць цього птаха, які були продані різним мисливським господарствам.
У Польщі, щорічно вирощують для випуску в угіддя до 60 000 молодих фазанів.
В Угорщині вже в 1958 році працювало три великі розплідника фазанів. У 1970 році ці господарства мали основне поголів'я 34 000 і отримували більш 900 000 племінних яєць. Велика увага в Угорщині звертається на розробку методів розведення сірих куріпок - основного об'єкта угорської полювання на перо, а також качок. Щорічно в країні випускають на волю більше 800 000 фазанів, вирощених на фермах, і завдяки цьому з кожної тисячі гектарів в окремі роки отримують 112,5 кг м'яса цього птаха.
По інший бік океану, в США, щорічно в інкубатори закладається до 1 млн. яєць фазанів, до 100 тис. яєць різних качок. Приблизно 80% яєць куріпок і 50% яєць фазанів инкубируется в різних державних господарствах, всі інші яйця - в приватних фермах.
У нас розведення дичини стало розвиватися пізніше, ніж в інших країнах. Адже в країні були величезні площі неосвоєних територій з природною рослинністю, де благополучно жили різноманітні види дичини.
Однак, незважаючи на наші природно-економічні умови, ще на початку XIX століття деякі поміщики південних губерній (нині територія України) почали розводити мисливських і декоративних птахів. Вони призначалися для полювання та прикраси парків.
На початку XX століття були створені великі розплідники фазанів поблизу Петербурга, під Москвою, в Орловській губернії і в інших місцях. За розрахунками вчених, ці розплідники вже на третій рік існування давали до 13% чистого прибутку.
Крім розведення фазанів, у царській Росії було широко поширене вирощування підсадних качок для використання їх як принадливіший птиці на весняних полюваннях на селезнів кряків. Підсадні качки представляли собою або суміш між дикими кряки і домашніми качками, або чистопородних кряків, виведених з яєць диких качок, або потомство раніше приручених кряків. Хороша підсадна качка повинна була мати всі ознаки дикого кряка. Розміщували і годували підсадних приблизно так само, як і домашніх. Особливо славилася тульська птах. За хорошу "підсадку" платили до 5 руб. золотом.
Спроби розведення глухарів в неволі практикували в нас досить давно. Ще в 1860-1861 роках А.А. Хватів опублікував в журналі "Акліматизація" результати своїх дослідів з утримання в сараї глухарів.
Проте серйозна робота з розведення дичини в нас почалася тільки в післявоєнні роки. У 1957 році мисливське господарство "Московське море" випустило в угіддя Підмосков'я 3,2 тисячі, а в 1958 році - 6000 каченят.
Викликають інтерес дослідження М. Валюса по реакліматизації сірих гусей в Литві. Яйця для інкубації завозилися з Астраханського заповідника. Також значний досвід з розведення сірих та інших видів диких гусей накопичений різними зоопарками та зоосаду країни. Але цього ще недостатньо. Розробка методів утримання, годівлі та розведення дичини - завдання майбутнього.
В даний час виникла нагальна потреба впритул зайнятися цією галуззю.
Господарська діяльність людини на певних територіях настільки змінила їх, що природне відтворення ряду видів стало неможливим. У першу чергу це стосується пернатих мешканців полів і боліт. Зокрема, звужується ареал таких видів, як перепела, качки, кулики. Отже за допомогою розведення дичини можна відновити природні популяції багатьох видів. Такий досвід уже накопичено в зарубіжних країнах. Наприклад, вдалося відновити природні популяції глухаря в Німеччині, Данії та Франції.
Вирощувані до певного віку в штучних умовах, птахи виявляються більш здатними до адаптації в трансформованих угіддях, охоче користуються біолого-технічними спорудами, не уникають близькості людини. Ця обставина відкриває можливості створювати в певних умовах нові популяції, здатні до природного відновлення.
Крім прямого практичного значення інтродукції дичини, випущені птиці залучають на водойми і на поля диких пернатих, чисельність яких збільшується до відкриття сезону в 2-3 рази.
Вирощування і випуск в угіддя птахів і звірів для подальшого їх відстрілу, сприяють збереженню природних диких популяцій, підвищують результативність полювань і можуть бути вигідною справою при правильній організації. Молодняк дичини в певному віці вже може протистояти несприятливим змінам в угіддях, дичавіє і до сезону збільшує ресурси полювання. При цьому використовуються природні умови угідь, загалом сприятливі для літньо-осіннього перебування в них дичини. Освоюються природні кормові ресурси мисливських угідь, які не можуть бути реалізовані іншим способом.
Зрештою, хіба не однаково, яким способом отримано м'ясо: куплено в магазині, вирощено в своєму господарстві чи підстрелив. До того ж частина вирощеної дичини, минаючи мисливські угіддя, безпосередньо з ферм потрапляє в магазини і ресторани, збагачуючи асортимент високоякісних продуктів.
А те, що дике м'ясо смачніше, - аксіома. Посудіть самі: м'ясо фазана, сірої куріпки, кряка містить 22% білка і 0,1-0,5% жирів, коли в той же час в м'ясі домашньої курки білка лише 19% і 14% жиру, а у свійської качки - 17% білка і до 34% жиру. Крім того, м'ясо дичини більш повноцінно, багатше мінеральними речовинами, краще засвоюється.
За якими видами дичини майбутнє? В даний час в багатьох країнах вже розводять ряд підвидів фазанів, сірих куріпок, перепелів і крижневих качок. Вивчаються можливості розведення глухарів, тетеруків, сірих гусей, гаг, які, ймовірно, незабаром також стануть об'єктами розведення. Таким чином є надія на те, що незабаром можуть бути зроблені кроки і до промислового розведення дичини в сільському господарстві XXI століття. Отже чим не тема для пошуку свіжого напрямки фермерського бізнесу?
Інформація надана за матеріалами сайту www.farmer-business.info
Фото з сайту www.ohoter.ru


 

Категория: Фермерский бизнес | Просмотров: 2819 | Добавил: dangerlive123 | Теги: разведение дикой птицы, новости бизнеса, бизнес-план, бизнес, бизнес-идеи | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 1
1 Toni  
0
Big help, big help. And superlative news of cosure.

Имя *:
Email *:
Код *:
Минута доброты
Кредит

Блок-инфо
Кредит

Коментарии
21:17
Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blo
Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blo

06:24
Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plug
Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plug

23:48
Зараз кав'ярні набувають великої популярності, тому відкрити власну кав'ярню дуже вигідно, кого цікавить дане питання ось тут також є цікава інформація http://biznesua.com.ua/yak-vidkriti-kav-
Зараз кав'ярні набувають великої популярності, тому відкрити власну кав'ярню дуже вигідно, кого цікавить дане питання ось тут також є цікава інформація http://biznesua.com.ua/yak-vidkriti-kav-

06:35
Wow! Great thinikng! JK

00:59
I'm not easily imrsseped but you've done it with that posting.
I'm not easily imrsseped but you've done it with that posting.

23:29
Deadly accurate answer. You've hit the buyllese!
Deadly accurate answer. You've hit the buyllese!

22:00
Check that off the list of things I was couefsnd about.
Check that off the list of things I was couefsnd about.

20:27
Big help, big help. And suilpeatrve news of course.
Big help, big help. And suilpeatrve news of course.

19:42
I can already tell that's gonna be super heulflp.
I can already tell that's gonna be super heulflp.

18:46
Thanks for spending time on the computer (wnritig) so others don't have to.
Thanks for spending time on the computer (wnritig) so others don't have to.

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 166