Головною перевагою виробництво тортів як бізнес, є його незалежність від сезонності, так як свята, річниці та дні народження відзначаються цілий рік. Однак починаючому підприємцеві потрібно освоїти всі специфіку з чого складається бізнес з виготовлення тортів, і ретельно продумати, як буде виглядати бізнес-план виробництва тортів. Так само потрібно приділити належну увагу реалізації продукції, і потрібно точно розрахувати, які будуть обсяги виробництво тортів.
Організаційні моменти виробництво тортів
Щоб почати роботу кондитерського цеху, необхідно зареєструвати підприємство, і вибрати потрібні коди КВЕД. Якщо планується масштабне виробництво тортів, тоді предпочтительней реєструватися, як ТОВ. Саме така правова і організаційна форма надає масу переваг, наприклад, буде набагато простіше співпрацювати з постачальниками або укладати угоди з іншими юр. особами.
Перед тим, як реалізовувати торти на замовлення як бізнес, треба вивчити всі вимоги до продукції на законодавчому рівні, ознайомитися з технологічною інструкцією виробництво тістечок і тортів. Потрібно також отримати на кожен вид готової продукції сертифікат якості. Немаловажним етапом є реєстрація торгового знаку.
Технологічний процес виробництво тортів
Вихідний сировинний матеріал припускає ретельне зберігання. Для різних видів тіста потрібна мука з різним вмістом клейковини. Її потрібно просіяти, щоб очистити від сторонніх предметів. Масляні верхні шари добре зачищаються. Цукор подрібнюється, таким чином трансформується в цукрову пудру, також подрібненню підлягають і горіхи.
Існують 3 етапи виробництво тортів:
1. Приготування основи, яка випікається з напівфабрикатів;
2. Виробництво оздоблювальних напівфабрикатів;
3. Кінцевий етап - оздоблення готового продукту.
За випечений напівфабрикат розрізняють кілька видів тортів: заварний, бісквіт, пісочний, листковий і т.д.
Розглянемо на прикладі, як виготовляється бісквітне тісто. Розморожений меланж (яйця) і цукор збивають (приблизно 40 хв). Після чого додається борошно і ретельно замішується. Через дозатор готове тісто подається у форми. Подібний технологічний метод добре насичує готове тісто бульбашками повітря. Так виходить ніжний бісквіт з рівномірною пористістю. Як тільки напівфабрикат пройшов процес витримки він розрізається на два або три шари, після чого випікається і просочується цукровим сиропом.
Найважливішою складовою виробництво тортів, є крем, його збивають в спеціальних міксерах. Очищене масло ріжеться в стружку, після в нього додають молочно-цукровий сироп, коньяк і ваніль, і ретельно збивають. За допомогою сиропу бісквіти склеюють і обмазують кремом. Після цього на торт наносять візерунок. Для глазурування тортів використовують рідке желе, а з охолодженого виготовляють різні прикраси (смородина, вишні або виноград). Ще один елемент оздоблення - це бісквітна крихта, вона виготовляється з обрізків готових напівфабрикатів. Можна для обробки тортів також використовувати варення, фрукти, желе, цукати, корнетики, та кондитерські гребінки.
Бізнес-план виробництва тортів
1. Вибір приміщення та ремонтні роботи
Бізнес по виготовленню тортів припускає наявність кондитерського цеху, який може розташуватися в приміщенні з площею в 200 кв. м. Бажано вибрати пустощі цеху або фабрики. Якщо в приміщенні плануються ремонтні або опоряджувальні роботи, потрібно враховувати вимоги СЕС.
У тому випадку, якщо торти на замовлення як бізнес планується масштабних розмірів, тоді освітлення, вентиляція і кількість кімнат повинно відповідати. Перед тим, як запускати першу партію виробництво тортів, необхідно повідомити про це СЕС.
2. Комплектація кондитерського цеху
Вартість однієї середньої кондитерської лінії складає 2 млн. 500 тис. Руб. Постачальники здійснюють безкоштовно установку і налагодження обладнання. Чверть зазначеної суми піде на піч. Ті кошти, які залишаться підуть на різноманітне додаткове обладнання (міксери, шпильки, насадки до кондитерських пістолетам і т.д.) і виробничу лінію.
3. Асортимент продукції
Виробництво тістечок і тортів припускає наявність асортименту, проте на цьому етапі, слід особливо поставитися до якості товару. Рекомендується створити найбільш оптимальний асортимент продукції, близько 5 або 10 позицій. Так товар не буде довго лежати на складі, а навпаки швидко реалізовуватися. Також потрібно дотримуватися технологічні норми і не шкодувати грошей на вихідну сировину.
4. Персонал
Колектив невеликого кондитерського заводу повинен включати в себе: директора, технолога, лаборанта, менеджера по збуту і 4 підсобних робітників (пекарі, кондитери). Природно при виборі працівників, потрібно звернути увагу на професійний досвід, так як від штату співробітників залежить велика частка успіху підприємства.
5. Вихідна сировина
Для виробництво тортів потрібно сировинний матеріал: цукор, борошно, молоко, яйця, горіхи, сіль і т.д. Щоб виготовити 250 кг продукції (313 тортів, вага кожного 800 гр.) Потрібно закупити вихідна сировина на суму в 190 тис. Руб.
6. Обладнання
Основна частина витрат припаде на закупівлю обладнання:
• Виробнича лінія - 2 млн. 500 тис. Руб.
• Холодильне обладнання - 100 тис. Руб.
• Обладнання з виготовлення коробок для кондитерських виробів - 450 тис. Руб.
7. Збут готової продукції
Бізнес-план виробництва тортів включає в себе найбільш важливий пункт - це збут готових кондитерських виробів. Предпочтительней починати з роздрібних торгових точок, так споживач побачить продукцію на полицях невеликих магазинів і в супермаркетах, що збільшить впізнаваність товару. Як тільки зростання продажів збільшитися, можна організовувати мережевий роздріб із застосуванням фірмового торгового обладнання та розширенням асортименту.
Підприємцю бажано ознайомитися з усіма тонкощами роботи з супермаркетами. Які існують умови їх партнерства (повернення простроченої продукції, відстрочка платежу і т.д.). Крім цього, можна виготовляти торти на замовлення, це стане непоганим додатковим доходом. Розповсюдьте свою рекламу серед друзів, розмістіть оголошення в інтернеті на ТБ або радіо. При цьому великих витрат на рекламну компанію не буде потрібно, а результат вас порадує.
Виробництво тортів як бізнес - це гарна ідея, яка може принести досить непоганий дохід, головне підійти до справи правильно і врахувати всі тонкощі цієї специфіки.

|